
Styreleder Bjørn Gudbjørgsrud uttrykker bekymring over at mange kommunedirektører må gå fordi rollen politiseres. Ny forskning bekrefter at turnoveren blant kommunedirektører har økt de siste årene.
Samspillet mellom politikk og administrasjon er viktigere enn noensinne. Dessverre ser vi at mange kommunedirektører må gå fordi rollen politiseres. Det kan bidra til å svekke tilliten og legitimiteten til det norske byråkratiet, og undergrave vår demokratimodell, sier Bjørn Gudbjørgsrud, styreleder i Norsk Kommunedirektørforum.
I dag ble resultatene fra forskningsprosjektet UiA har utført i et samarbeid med Kommunedirektørforum presentert.
Hovedfunn er at antallet kommunedirektører som slutter har økt de siste årene, og er på det høyeste nivået som er målt fra 2008. Forskningsprosjektet bekrefter at det er økt turnover året etter valg – selv om økningen ikke er stor og det ikke er konkludert med en sammenheng.
Temaet er av stor interesse, og er også omtalt i Kommunal Rapport og Dagens Perspektiv.
I denne artikkelen får du KDf sin oppsummering og våre kommentarer til rapporten som ble lansert i dag. Hele rapporten er tilgjengelig for nedlastning.
Kontinuitet er viktig
Det er gledelig at et stort flertall trives godt i jobben, og det er flott at kvinneandelen har økt betydelig, sier daglig leder Gudrun H Grindaker. Kommunedirektørene har solid utdannelse, lang kommunal erfaring og erfaring som ledere. De arbeider mye og har et stort arbeidspress.
Forskningsrapporten viser at hele 62 % av kommune- og fylkesdirektørene oppgir at de vurderer eller sikkert vil søke en annen stilling (arbeidsplass) i løpet av 3 – 4 år.
KDf mener å se at det er flere «ufrivillige» og konfliktfylte avganger etter valg. Grindaker peker på at turnover er naturlig, men at det kan være grunn til å se nærmere på økningen i antall og andel uønskede avganger. Naturlig turnover hvor årsaken er flytting, pensjon eller et ledd i en karriereplan er sjelden et problem. Det er de ufrivillige og konfliktfulle avgangene som er uheldig sier Grindaker, og peker på at dette er krevende for den enkelte, for kommunen og kommunens omdømme, for arbeidsmiljøet og de ansatte, og for kommunens økonomi. Skifte av kommunedirektør har en direkte økonomisk kostnad i tillegg til at viktige saker ofte «settes på vent» mens prosessen pågår.
Politisk kultur har stor betydning
Rapporten viser at politisk kultur, «tonen» og saklighetsnivået i dialogen mellom politikk og administrasjon er en svært viktig faktor når kommunedirektører vurderer om de skal bli i stillingen eller slutte.
Andre faktorer som har stor betydning er folkevalgtes vilje til prioritering og nytenking, samt kommunedirektørens handlingsrom.
Rapporten viser at faktorer som har betydning for avgangene er
- Kvaliteten på samarbeidet mellom politikk og administrasjon, herunder rolleforståelse, tillit, og samarbeidet mellom ordfører og kommunedirektør
- Politisk kultur og politisk adferd, blant annet saklighetsnivå i dialogen, grad av detaljstyring, vilje til prioritering og politisk fragmentering.
- Trekk ved kommunene, som organisering, størrelse, økonomi og sentralitet
- Trekk ved kommunedirektørene, som kjønn, alder, erfaring og trivsel
Forholdet mellom politikk og administrasjon
Funnene i forskningsrapporten bekrefter det KDf har registrert tidligere – at den politiske kulturen, samspillet mellom folkevalgte og administrasjon – og særlig forholdet mellom ordfører og kommunedirektør har betydning.
Gudrun Grindaker minner om viktigheten av at ordfører og kommunedirektør samhandler godt. Dette handler både om klare spilleregler og om klokhet i rolleutøvelsen, samt gjensidig respekt og tillit.
Rapporten viser det er av stor betydning for kommunedirektørene å ha et stort og avklart handlingsrom. At kommunedirektør og ordfører håndterer hver sin banehalvdel og bidrar til «oversettelse» for hverandre styrker samhandlingen.
Grindaker oppsummerer med at kommunedirektørrollen er en av de viktigste, mest spennende og krevende topplederjobben i norsk samfunnsliv. Sørg for en god rekrutteringsprosess og legg til rette for dialog og samhandling.
«Vi trenger kloke kommunedirektører, med engasjement, integritet og mot. Og med en tydelig stemme» oppsummerer Grindaker.
Rekruttering og arbeidsgiverrollen
Å rekruttere «riktig» er viktig. Rapporten viser at de fleste opplever en profesjonell rekrutteringsprosess. Et sentralt punkt er om «kart og terreng» stemmer, og rapporten kommer med et tydelig råd til kommuner som skal rekruttere: Vær åpne og realistiske i kommunikasjonen, både om kommunens utfordringer og hvilke forventninger dere har til (ny) kommunedirektør.
Folkevalgtes arbeidsgiverrolle er sentral. For å lykkes i samhandlingen må rolleforståelse, roller og ansvar være avklart. Kommunedirektørforum anbefaler kommunene å etablere arenaer for dialog og samarbeid, herunder arbeidsgiverutvalg, og faste møteplasser mellom ordfører og kommunedirektør.
Kommunedirektørforum er opptatt av kommunedirektører må ha arbeidsbetingelser som gir tilstrekkelig trygghet og forutsigbarhet – slik at man kan utføre jobben; gjennomføre politiske vedtak, store omstillinger og utøve lederskap uten at dette medfører samarbeidsproblemer og krav om avgang. En arbeidsavtale regulerer viktige forhold, og Kommunedirektørforum kan gi råd og veilede om hvordan en avtale bør innrettes.
Rapporten viser at det er en økning i antallet som har frasagt seg stillingsvernet fra 2010 – 2024 fra 11.7 % til 26 %.
«De lokale folkevalgte stilles nå overfor tøffere prioriteringer. Det er ikke penger nok til å oppfylle valgløftene. Mer enn halvparten av kommunene gikk med underskudd i fjor. Vi ser tendenser til at når krybben er tom så bites hestene, og i denne sammenhengen har det endt med at kommunedirektøren har måttet gå i mange kommuner. Dette er ikke en farbar vei for lokaldemokratiet, og det gir grunn til bekymring i en tid der tilliten til våre samfunnsinstitusjoner viser en negativ utvikling». Dette sier styreleder Bjørn Gudbjørgsrud.

