Den mest spennende og givende topplederjobben i norsk samfunnsliv!
Vi leser stadig – og alt for ofte – om kommunedirektører som må gå fra jobben. Senest i Kommunal Rapport 16.januar Vraking av toppledere kostet Kommune-Norge minst 32,5 millioner i fjor. Disse konfliktfylte avgangene har høye kostnader og store omkostninger; økonomiske utgifter, skader omdømmet, påvirker arbeidsmiljøet, gir redusert fremdrift i politiske vedtak og omstillinger. I tillegg kommer de personlige belastningene.
Undersøkelser viser at antallet kommunedirektører som slutter, dvs turnover i stillingene, er stigende, og da særlig etter kommune- og fylkestingsvalg; tidligere undersøkelser viser at politisk kultur er den viktigste faktoren for å få et godt samspill mellom politikk og administrasjon.
Kontinuitet i topplederstillingene er svært viktig, ikke minst for å sikre forutsigbarhet i tjenester til innbyggerne og for å være en seriøs arbeidsgiver for de mange ansatte i kommunesektoren. De folkevalgte er nye hvert fjerde år – og administrasjonen skal representere kontinuitet.
Anbefalinger for å styrke kontinuiteten i topplederskapet
- En profesjonell rekrutteringsprosess med forankring og engasjement hos politisk ledelse, hvor kommunens utfordringsbilde ikke må «pyntes på».
- Folkevalgtes arbeidsgiverrolle overfor kommunedirektøren er svært viktig og må tas på alvor.
- Godt samspill mellom politikk og administrasjon, arbeid med politisk kultur, avklaring av roller og gjensidig respekt. Sikre lik tilgang til informasjon.
- Det bør være både faste formelle møter og uformell dialog mellom ordfører og kommunedirektør.
- Kommunedirektøren må ha en arbeidsavtale som gir tilstrekkelig trygghet og forutsigbarhet, og anbefales ikke å frasi seg stillingsvernet uten tilstrekkelig balanse i avtalen.
- Delta og gjør deg nytte av Kommunedirektørforum sine arrangement og medlemstilbud for faglig, personlig og juridisk bistand.
Ny undersøkelse – ny innsikt
Universitetet i Agder har gjennomført en omfattende undersøkelse blant kommunedirektører, med hele 62 % i svarprosent. Rapporten lanseres våren 2025, og Kommunedirektørforum har fått tilgang til noen av resultatene så langt.
- Kommunedirektørene har noe lavere ansiennitet nå enn ved tidligere undersøkelser. Ansiennitet i stillingen er nå 5 år (2024), mot 7 år i 1997.
- Sammenliknet med tidligere så er kommunedirektørene litt eldre og andelen kvinner er høyere
- Gjennomsnittsalder er 55 år (2024), mot 48 år i 1997.
- Andel kvinner er 38 % og andel menn 62 % (2024)
Det er en stadig økning av andel kvinner i stillingen; 38 % i 2024 mot 31% i 2021, 18 % i 2008 og 7 % i 1997 (Baldersheim og Øgård).
Den nye undersøkelsen fra Universitetet i Agder viser at 26 % av kommunedirektørene har frasagt seg stillingsvernet. Undersøkelsen avdekker at dette ikke oppleves som et reelt valg, men et krav fra arbeidsgiver i tråd med KS sine anbefalinger.
Et hovedfunn fra UiA er at antall kommunedirektører som slutter er stigende, og særlig etter valg (de to siste kommunestyre- og fylkestingsvalg). Viktigste sluttårsaker er:
- Naturlig avgang
- Konflikt med kommunestyret
- Karriereutvikling
I en god del kommuner skiftes kommunedirektøren hyppig ut, men de fleste kommunedirektører trives i jobben, og opplever at samarbeidet mellom politikk og administrasjon fungerer bra, og at man har respekt for hverandres roller.
Kilde: Forsker Linda Hye og professor Morten Øgård – Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag ved UiA.
Lederliv
Hør også gjerne på podkasten om å finne nye veier!
Lederliv Live fra Topplederkonferansen til Norsk Kommunedirektørforum
Kommunedirektør Trude Vollheim fra Lødingen og de nylig avgåtte kommunedirektørene Gro Herheim fra Larvik og Endre Skjervø fra Frosta snakker om relasjonelle stormer, varsling, tillit og motivasjon. Du kan også lese mer her.