Vi møtes på Grand Hotel 16-17 januar 2025.
Gå direkte til påmeldingssiden her
Vinterens Topplederkonferanse følger opp utfordringsbildet som tegnes i perspektivmeldingen, og ser på økonomisk og strategisk styring, økt arbeidsdeltakelse og inkludering, samt utviklingen i skolen og synkende læringsresultater.
Temaene er hver for seg krevende, de har innbyrdes sammenheng og kan til dels forsterke hverandre. Utdanning, omsorg, inkludering og arbeidsdeltakelse er direkte og indirekte en del av det offentliges ansvar og tilrettelegging. Er det god styring eller bare styr å være i forkant av endringsbehovet, og hva er handlingsrommet?
Økonomisk storm og strategisk styring
Det blåser en kald vind over det økonomiske kommunelandskapet, og mange steder er det storm i kastene. 2024 ble et år med svikt i inntekter og kraftig press på utgiftene. Høyere utbetalinger til renter og avdrag og store kostnadsøkninger til yngre brukere av pleie og omsorgstjenester har preget tertialrapportene.
Er det smulere farvann i sikte, eller må vi ruste oss for et varig kaldere økonomisk klima? Hva skal til for å trimme kommunene slik at vi kan hente ut tilstrekkelig effektiviseringsgevinster?
Yrkesdeltakelse og inkludering
Velferdssamfunnets fremtid er avhengig av tilstrekkelig arbeidskraft – derfor må vi øke arbeidsdeltakelsen og inkluderingen.
Å være i arbeid har har også verdi i et folkehelse- og økonomisk perspektiv for den enkelte, og mange peker på at økt tilknytning til arbeidslivet er en nøkkel for å møte utfordringsbildet som beskrives i perspektivmeldingen.
Resultatutviklingen i skolen
De siste årene gir grunn til bekymring over utviklingen i skolen; Læringsresultatene går nedover, ulikhetene mellom elevene øker og flere elever presterer lavt. Mange elever rapporterer også om press og psykiske plager, og om mindre motivasjon og trivsel. Hva skjer egentlig i skolen – og hva må til for å snu trenden og skape mer læring, bedre resultater og mindre forskjeller?
En økende andel unge voksne er utenfor arbeidsliv og utdanning – og dette har negative konsekvenser for den enkeltes livsmestring og livskvalitet – men det gir også grunn til bekymring for samfunnets behov for kompetent arbeidskraft og belastning på helsetjenester og velferdsordninger.
Vi avslutter konferansen med temaet motivasjon, tillit og legitimitet som leder, denne gang med Lederliv – kloke lederes mot, motivasjon og integritet.
Program og praktisk informasjon finner du her:
Invitasjon
Påmelding her