Norge har «verdens høyeste sykefravær og verdens rauseste sykelønnsordning». Hørt det før? På Topplederkonferansen innledet professor Arnstein Mykletun og NAV-direktør Hans Christian Holte.
Professor Arnstein Mykletun gav fakta om sykefravær og forklaringsmodeller. Han snakket også om hvem som kan gjøre noe med det og som bør «ta oppdraget».
Et sentralt budskap fra Mykletun var at IA-avtalen er en teknokratisk løsning på et politisk spørsmål. Dette viktige politiske spørsmålet er delegert til partene i arbeidslivet – som antas å ha spisskompetanse på arbeidsmiljø, men som også har partsspesifikke særinteresser. Til grunn ligger en antakelse om at forbedring av arbeidsmiljø vil redusere sykefraværet.
Er det da slik at vi unngår å arbeide med andre moment som også kan ha betydning for fravær og nærvær?
Arbeidsmiljøet har fått et ufortjent dårlig rykte som forklaring på høyt sykefravær og andel i yrkesfør alder som er utenfor arbeidslivet. Det finnes flere forklaringsmodeller på sykefravær: Utstøtingsmodell, attraksjonsmodell, medisinsk modell og psykologisk modell. Disse paradigmene har ulike forklaringer, løsninger og tiltak.
Mykletun mener vi bør ha oppmerksomhet på både økonomiske og ikke-økonomiske incentiver, og gav råd om hva kommune- og fylkesdirektører bør gjøre i egen organisasjon:
- Arbeid med holdninger, normer og kultur, gjennom begrepsbruk, kommunikasjon og forventninger
- Forvent at sykefraværet skal være gradert
- Legitimere at nærvær er relevant for karriere
- Tilrettelegg, men med måte
Arnstein Mykletun forbereder nå et forskningsprosjekt om hvordan normer om sykefravær kan påvirkes til å redusere sykefravær. Kommuner som er interessert kan ta kontakt via epost til arnstein.mykletun@uit.no
Hans Christian Holte er NAV-direktør, og snakket om hvordan vi kan øke inkludering, yrkesdeltagelse og arbeidstilbudet.
Holte innledet med å tegne det store bildet og samfunnsutfordringen som påvirker arbeidsmarkedet – den demografiske utviklingen hvor vi får betydelig færre i yrkesfør alder, og betydelig flere eldre.
Status nå er at en av fem i yrkesaktiv alder står utenfor arbeidslivet.
Dette gir oss et stort udekket kompetansebehov, mange arbeidsgiver opplever rekrutteringsproblemer. Innenfor helse- og omsorgssektoren er det omtrent 160 000 årsverk som er ute i sykefravær.
Vi må oppnå en situasjon hvor flere må slippes inn og færre skyves ut.
Mange som i dag står på utsiden av arbeidslivet opplever at de kravene arbeidsgiver setter er langt unna hva de kan yte eller oppnå.
Holte mener at NAV og kommunene kan samarbeide om inkludering gjennom ulike virkemidler.
Når det gjelder sykefravær pekte Holte på tre områder som det kan og bør gjøres mer innenfor
Arbeidsgiver må være tidlig ute og se folk som «sklir ut» av arbeidsplassen
Det må være bedre informasjonsutveksling mellom helsevesenet, arbeidsplassen og NAV, blant annet ved at sykemeldingen angir hvor mye den ansatte skal være på jobb
Vi må arbeide mer målrettet overfor individene, og ikke bare masseoppfølging, blant annet ved å stille konkrete spørsmål for å sette inn presise tiltak i tide.
Bred interesse
Også andre media har omtalt Topplederkonferansen, se blant annet her
Forsker mener politikerne er de eneste som kan ta grep som virkelig får ned sykefraværet
Sykefravær må håndteres lokalt
Hans Christian Holte (foto: Gudrun Haabeth Grindaker)
Arnstein Mykletun (foto: Gudrun Haabeth Grindaker)